Hollandaise saus
Benodigdheden
- 150 g boter
- 3 el wittewijnazijn
- 4 zwarte peperkorrels
- 1 blaadje foelie
- 1 laurierblaadje
- 3 eierdooiers
- Zout en peper
- Slowcooker van Crock-Pot
Bereiding
Zet ongeveer 30 minuten voor je de saus gaat maken 150 g boter uit de koelkast. Snijd de boter in kleine blokjes en laat hem op kamertemperatuur komen. Schenk 5 cm kokendheet water in de binnenpan van de slowcooker. Doe de het deksel op de pan en zet de slowcooker op HOOG. Voeg 3 el wittewijnazijn, 4 zwarte peperkorrels, 1 blaadje foelie en 1 laurierblaadje in een steelpan. Laat het geheel koken tot er nog 1 el van de vloeistof over is.
Pak een kom die in de binnenpan past. Klop in deze kom 3 eierdooiers, 1 el boter en snufje zout door elkaar. Zeef de azijn erbij. Zet de kom in de binnenpan en schenk zo veel kokend water in de pan dat het water tot halverwege de kom reikt. Klopt ongeveer 3 minuten met een garde tot de saus dikker wordt.
Neem de tijd voor de saus, want hij kan klonteren als je de boter te snel toevoegt. Klopt de resterende boter beetje bij beetje door de saus en voeg pas de volgende hoeveelheid toe wanneer de vorige hoeveelheid helemaal is opgenomen. Zo wordt de saus geleidelijk dikker. Voeg naar smaak zout en peper toe. Zet de slowcooker op LAAG en houd de saus voor 1 uur warm.